Veelgestelde vragen

Algemeen

Knoest is een volledig houten gebouw en voldoet uiteraard aan alle bouweisen waaraan een betonnen gebouw volgens het bouwbesluit ook moet voldoen. Zorgen over eventuele geluidsoverlast of brandveiligheid zijn niet nodig, want daarin is Knoest niet anders dan ieder regulier woongebouw. Zeker bij nieuwbouw worden deze eisen ieder jaar strenger en daarom is nieuwbouw op het gebied van wooncomfort altijd een goede keuze.

In het ontwerp van Knoest is ingespeeld op de klimaateisen van 2050. We hebben te maken met de opwarming van de aarde. Iedereen zal zijn steentje bij moeten dragen om de opwarming van de aarde te beperken. In Knoest is hier heel bewust op ingespeeld in de keuze van materialen en door het gebruik van hout. Dit heeft als resultaat dat Knoest geen co2 verbruikt, maar co2 opslaat. In het hout van het gebouw wordt 764 ton co2 opgeslagen. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van zo’n 849 huishoudens op jaarbasis. Kies je voor een woning in Knoest, dan draag je dus ook bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. 

Nieuwbouw kent ten opzichte van bestaande bouw vele voordelen. Uiteraard is alles nieuw en heb je bij nieuwbouw de mogelijkheid om de hele woning van het begin naar eigen wens en smaak in te richten. Denk aan de badkamer, keuken en zelfs in sommige gevallen de indeling van de woning. Daarnaast zijn er de financiële voordelen. Nieuwbouw kent de eerste jaren geen onderhoud en tot 10 jaar na oplevering vindt voor diverse onderdelen het herstel van gebreken plaats onder de SWK-garantie via de aannemer. 

Voor de woningen in Knoest kun je tevens aanspraak maken op een rentekorting op je hypotheek (een zogenoemde groene hypotheek), doordat de woningen in Knoest nog duurzamer zijn dan een groot deel van de nieuwbouwwoningen.

Een nieuwbouwwoning voldoet aan de laatste technische uitgangspunten. Zo worden nieuwbouwwoningen volledig gasloos gebouwd en zijn ze direct voorzien van een warmtepomp. Met het oog op de aankomende eisen dat iedereen in Nederland van het gas af moet, heb je bij een nieuwbouwwoning dus geen zorgen over energie. In Knoest worden de woningen voorzien van een individuele warmtepomp met koelsysteem. Zo kun je het appartement ook heerlijk koel houden op warme zomerdagen. 

Knoest is gelegen in woonwijk De Scheg en is onderdeel van het project KIEM. Bekijk hier de locatie.

De maandelijkse bijdrage bedraagt op basis van een concept berekening € 2,62 per m² (GBO).

De bouw is in juni 2024 gestart.

De appartementen van Knoest komen in aanmerking voor een groene hypotheek. Daarnaast heeft het gebouw een zogeheten lage MPG-score, waardoor men ook in aanmerking komt voor een hypotheek waarbij op basis van een MPG-score van <0,45 hypotheekrentekorting wordt verstrekt. Informeer bij de makelaars voor de mogelijkheden.

Oplevering & afwerking

De bouw is in juni 2024 gestart. Na start bouw duurt de bouwperiode circa 1 jaar. De verwachte oplevering vindt in de zomer van 2025 plaats. Zodra er meer bekend is over de oplevering, maken we dit uiteraard bekend via de website.

De appartementen worden inclusief sanitair opgeleverd, maar exclusief keuken. Via de aannemer is er de mogelijkheid om een keuken te kiezen bij een keukenleverancier zodat deze kort na oplevering aanwezig is in de woning. Echter is dit niet verplicht. Het staat vrij om na oplevering via een leverancier van eigen voorkeur een keuken aan te laten brengen in de woning. Eventuele wijzigingen in installatiepunten kunnen meegenomen worden in de bouw. 

Daarnaast is het mogelijk om gewenste wijzigingen aan te brengen in het standaard sanitair en tegelwerk.

De appartementen op de begane grond tot en met de 3e verdieping zijn voorzien van een balkon. De 4 penthouses op de bovenste verdieping hebben een dakterras.

De woningen hebben toegang tot de algemene fietsenberging op de begane grond voor het stallen van de fiets of scootmobiel.
In de appartementen wordt daarnaast een ruime berging gerealiseerd. Zodoende heb je al jouw spullen altijd direct bij de hand.

Direct naast het appartementengebouw komt een parkeerplaats. De parkeerplaatsen behoren tot het openbaar gebied en worden niet toegewezen aan de woningen. 

Op de begane grond van het gebouw bevindt zich een ruime algemene fietsenberging waar ruimte is voor je fiets of scootmobiel.

De woningen worden voorzien van een bodemwarmtepomp. Dit systeem onttrekt in de winter warmte vanuit de grond om de woning te verwarmen en in de zomer kou om de woning te koelen. De woning is volledig voorzien van vloerverwarming en in de badkamer wordt aanvullend een elektrische radiator geplaatst. Nieuwsgierig naar hoe het systeem werkt? Bekijk hier volgende film.

Het is eventueel mogelijk om slaapkamers samen te voegen. Dit kan na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst besproken worden met de wooncoach van de aannemer. Echter zijn dergelijke wijzigingen niet ongelimiteerd mogelijk. Zolang het past in het bouwproces, kunnen hier afspraken over gemaakt worden.

Inschrijven

Alle appartementen zijn inmiddels verkocht. Je kunt geen woning meer kopen in Knoest.

Duurzaamheid & houtbouw

Knoest is op vele aspecten duurzaam. De appartementen zijn ieder voorzien van een energiezuinig installatiepakket, bestaande uit een warmtepomp met bodembron, waarmee de woning via de vloerverwarming kan worden verwarmd en gekoeld. Ook zorgt de warmtepomp voor warm water. Iedere woning is voorzien van een boilervat. De ventilatie wordt gereguleerd via een uitstekend warmte-terug-winsysteem(wtw). De ramen worden voorzien van triple glas en zijn daardoor zeer isolerend. In de douche wordt een douche-wtw geplaatst. Doormiddel van dit systeem wordt het water dat wegstroomt tijdens het douchen ook direct gebruikt om nieuw water mee op te warmen. Zo is er minder energie nodig.  

Een belangrijk bouwmateriaal binnen Knoest is hout. Bijkomend voordeel van hout is dat het een isolerende werking heeft. Zo wordt warmte dat gestookt wordt niet alleen beter vastgehouden in de woning, maar wordt kou (en in de zomer warmte) van buiten ook beter buiten gehouden.

Duurzaamheid is geen hype of trend. Duurzaam is de norm. En de duurzame lat leggen wij graag hoog. Met ons houtbouwconcept maken we een duurzame woonomgeving realiteit. Een plek waar je graag woont, omringd door natuurlijke materialen. Hout is het meest duurzame bouwmateriaal. Des te verrassender is het dat hout niet het meest gebruikte bouwmateriaal is. Daar willen wij verandering in brengen, want hout is een hernieuwbare grondstof. De ultieme vorm van duurzaamheid.

 

In Nederland wordt een norm gehanteerd, om de duurzaamheid/milieuwaarde van de bouwmaterialen weer te geven, dit heet ook wel de MPG (Milieu Prestatie Gebouwen). De MPG-waarde van dit gebouw is onder de 0,45. Het maximum is 0,8, dus het gebouw heeft een ‘duurzame’ én goede MPG-score.

Hout is licht en leent zich goed voor prefabricage. Hierdoor is een aanzienlijk kortere bouwtijd nodig. Het gebouwontwerp vertalen we naar houten elementen die in de fabriek worden geprefabriceerd. Die elementen worden kant-en-klaar naar de bouwplaats getransporteerd en daar geassembleerd. Door deze bouwmethode bouwen we foutloos, snel en slim.
 

In de natuur voelen we ons prettig. We worden er rustig van. Dus waarom niet de natuur in onze woonomgeving integreren? Daarom worden kantoren, bedrijfspanden en woningen steeds vaker gebouwd d.m.v. hout, zodat het in de basis al een natuurlijke uitstraling heeft.

Het hout dat wij gebruiken komt vrijwel allemaal uit Europa. Zo houden we de transportafstand zo kort mogelijk en de milieu impact minimaal.

Ja, absoluut. Er groeit in Europa jaarlijks 400.000 m³ hout méér dan dat er wordt gekapt!

Hout bestaat voor 50% uit koolstof. Door met hout te bouwen, halen we dus steeds meer CO2 uit de lucht en leggen dit vast. Vurenhout, het meest toegepaste hout in de houtbouw, slaat per kuub ruim 700 kg CO2 op. Project Knoest bestaat uit 1222 m³ hout en slaat in totaal maar liefst zo’n 764 ton CO2 op, dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 849 huishoudens in 1 jaar tijd!

De akoestiek in een gebouw van CLT (Cross Laminated Timber) is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmetingen van de ruimte, de vorm van de ruimte, de hoogte van het plafond en het gebruik van materialen voor vloeren, wanden en plafonds. Over het algemeen hebben houten gebouwen de neiging om een natuurlijke geluidsabsorberende eigenschap te hebben. Dit betekent dat ze vaak minder nagalm hebben dan gebouwen met betonnen of stalen constructies. Een deel van de houten binnenwanden wordt met gips afgewerkt, waardoor de akoestiek als prettig ervaren wordt.

Hout brandt, dat is geen nieuws. Bouwelementen uit hout houden zich echter goed. Bij brand wordt er een laag van houtskool gevormd, die zeer slecht warmte geleidt. Deze beschermt daardoor de kern van de dwarsdoorsnede. Professionals weten dat hout in geval van brand zeer brandwerend is. Je ziet niet voor niets dat hout vaak wordt toegepast in brandweerkazernes.

In het gebouw wordt gewerkt met brandcompartimenten en wordt de kern afgewerkt met gipsplaten en stucwerk. Dit betekent dat de brandveiligheid net zo goed is als bij traditionele gebouwde projecten.

Houtbouw is energie-efficiënt, want hout heeft van nature een isolerende werking. Dat betekent dat het warmte kan dempen en binnenruimtes kan beschermen tegen temperatuurschommelingen. Hout is een slechte geleider van warmte en heeft een relatief lage thermische geleidbaarheid. Daardoor geeft het warmte langzamer door dan materialen zoals metaal en beton. Hoewel hout van nature isolerende eigenschappen heeft, is het gebruik van isolatiematerialen en de juiste constructie en installatie van deze materialen belangrijk om de isolerende werking van hout te maximaliseren en een energiezuinig gebouw te creëren. Bij Knoest is hier rekening mee gehouden en zorgt de installatie voor een fijn en zelf te reguleren binnen klimaat.

 

Financieel

In het geval van meerwerk, dus bijvoorbeeld een aanpassing vanuit de ruwbouw door de aannemer, een nieuwe keuken, badkamer/sanitair e.d. dan kun je dit bijna altijd meefinancieren. Dit meerwerk wordt bij nieuwbouw als onderdeel van de geschatte marktwaarde gezien. Dus stel: De aankoopsom bedraagt € 300.000,-V.O.N. en de som aan meerwerk bedraagt € 30.000,- meerwerk, dan is de marktwaarde van de woning € 330.000,-. 

Aanvullend kan er een bedrag van -meestal gemaximaliseerd tot - 4% voor hypotheekrente- en/of aflossingen gedurende de bouwperiode extra geleend worden. Dit gebeurt vaak wanneer men al huur of rente/aflossing van een bestaande hypotheek moet betalen. Dit bedrag komt boven op de koop-/aanneemsom +  het opgegeven meerwerk en bedraagt tezamen de totale marktwaarde van de woning (bij nieuwbouw). Er kan op grond van de huidige wet- en regelgeving maximaal 100% van de marktwaarde geleend worden voor de aankoop/financiering. 

Dubbele woonlasten kun je, indien liquide middelen toereikend zijn, het beste uit eigen middelen betalen. Wanneer je de geschatte overwaarde van je huidige woning zou willen inbrengen bij aankoop van nieuwbouw, dan is het mogelijk om een overbruggingskrediet af te sluiten bij dezelfde bank als waar je ook de "reguliere" hypotheek afsluit. Als de "huidige" woning nog niet verkocht is, geldt dat er sprake is van een afslag op de marktwaarde/verkoopprijs van de huidige woning van 10% of 15%. Daar haalt men de restant hypotheekschuld vanaf en dat is de ruimte voor een tijdelijke lening, het tijdelijke  overbruggingskrediet.

Dus stel: de huidige woning is getaxeerd op € 500.000,- (is nog niet verkocht). Er is nog € 100.000,- hypotheek. Wat is de ruimte voor een overbruggingskrediet? € 500.000,- min 10% = € 450.000,- min € 100.000,- = maximaal € 350.000,- voor een overbruggingskrediet.