De klimaatambities van Knoest

PARIJS IN PIJNACKER Denk je aan Parijs, dan denk je wellicht aan de Eiffeltoren of de prachtige monumentale gebouwen in de stad. Maar in Pijnacker dromen we niet over Franse architectuur of sfeer, maar over klimaatambities van Parijs. Het project Knoest ontwikkelen en bouwen we ‘Paris Proof’ met zowel de globale klimaatambities (maximaal 1,5 graad opwarming) als de Nederlandse doelen (tweederde CO2-reductie in 2030) in het achterhoofd.

‘Modder niet aan’
Bij duurzaam bouwen gaat het al snel over het terugbrengen van het energieverbruik door betere isolatie en efficiënte installaties. Maar materiaalgebruik is tegenwoordig net zo belangrijk geworden. Het winnen van grondstoffen, het transport én de productie van materialen als beton, baksteen en staal kosten veel energie. Dennis Hauer van Urban Climate Architects is al jaren bezig met de overstap naar biobased bouwmaterialen. “Bouwen we door zoals we dat momenteel doen, met voornamelijk CO2-intensieve materialen, dan gaan we de klimaatdoelen nooit halen. Punt.”

Daarom stapt Dennis over op alternatieven, zoals hout en andere biobased materialen. “En nee, dat hoeft echt niet in één keer. In Knoest werken we bijvoorbeeld met een hybride constructie. Daar passen we alleen circulair beton toe waar grote draagkracht vereist is en gebruiken we verder alleen hout en biobased materialen. Met een schaalgrootte van 3.200 m2 BVO, met 29 appartementen verdeeld over vier verdiepingen, is het heel dankbaar om dat goed te onderzoeken.”

Lees het gehele artikel op de website van Revolve.