VPRO Tegenlicht zomerspecial: De houtbouwrevolutie

Deze zomer bracht de VPRO een nieuwe aflevering uit van het programma Tegenlicht. In deze aflevering staat houtbouw centraal. De woningnood vergt grote opschaling van de hoeveelheid huizen in Nederland. Maar gebruik van staal, cement en beton brengt grote vervuiling met zich mee. De oplossing? Bouwen met een duurzame grondstof: hout. 

In de Tegenlicht-aflevering 'Houtbouwers' uit 2019 vertelde architect Marco Vermeulen al over de waarde van bouwen met bomen. Sindsdien heeft hij overal in Nederland meer houtbouw waargemaakt. Vier jaar later gaan we weer op bezoek bij zijn bouwplaats langs de Nieuwe Maas. Hoe passen houten woningen en kantoren in een stad als Rotterdam? En hoe ziet de stad van de toekomst eruit?

Hoogleraar ‘biobased building’ aan TU Delft Pablo van der Lugt heeft na de aflevering in 2019 een boek uitgebracht dat nu in vier talen verkrijgbaar is: De Houtbouw Revolutie. Hij brengt je bij over de stand van zaken in deze omwenteling, die de grondvesten van de bouw doet schudden. Waar worden de zaadjes voor een houtbouwrevolutie geplant? En welke partijen knikken (nog) niet instemmend mee?

Bekijk de video hier.